Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) olarak “Aurasma” ismiyle oluşturulmuş olan bir görüntü tanıma teknolojisidir.
Artırılmış gerçeklik nedir? Artırılmış Gerçeklik(Augmented Reality) kısa ismiyle AR olarak da bilinen görsel, aslında biz insanların duyu organlarıyla algıladığı fiziksel unsurların, teknolojik veriler ile birleştirilmesi sonucunda elde edilen bir deneyimdir.
Artırılmış gerçeklik olarak “Aurasma” ismiyle oluşturulmuş olan bir görüntü tanıma teknolojisidir.
Öncelikle Gerçek ve Tüzel Kişilikte Firmalar ve Şahıslar AR Teknolojisi aracılığıyla satışlarını artırmak ve firmalarının reklam ve şahsi deneyimlerini paylaşmak ile birlikte müşterilerine kendilerini daha farklı bir yöntemle anlatmak için kullanmaktadırlar.
Son birkaç yılda tablet ve akıllı telefonların işlemci kapasiteleri ve görüntülerin işlenmesine ilişkin kapasitelerinin artırılması ve bunun yanında kamera piksel özelliklerinin yükseltilmesi ile birlikte AR farklı alanlarda da kaymaya başlamıştır. Günümüzde ise Cep telefonlarının kullanım hizmetine kadar sunulmuş olan AR teknolojisinden artık popüler oyunlarda da eğlence ve görsel amaçlı olarak kullanımı hayli yaygın durumdadır.
Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları canlandırılmış QE kodları olarak da tanımlanabilmektedir. Adobe Firmasının Flash ortamında da tasarlanabilen AR teknolojisiyle zengin içerikli mobil uygulamalar tasarlanmaya başlanılmış. Ve günümüzde de mobil ve web uygulamaları da Artırılmış Gerçeklik teknolojisini desteklemeye başlamıştır.
Mobil ve Web Uygulamalarının geliştirilmesiyle birlikte yazılımlar kişisel uygulama yazılımlarına dönüşmüş durumda. Ve artırılmış gerçeklik sayesinde firmalarda reklam materyallerinde (kartvizit, broşür, afiş, billboard, ilan, katalog, dergi vs.) 3 boyutlu nesneler, animasyonlar veya videolar gibi içerikler eklenebilmektedir. Aynı zamanda birden fazla özelliğiyle birlikte zenginleştirilmiş, kullanıcı tarafından benimsenen, etkileyici ve ilgi çekici teknoloji ürünleri de elde edilmesi mümkündür.
Mobil cihazlara ek olarak teknoloji devlerinden Google ve Microsoft Teknoloji Firmaları birçok giyilebilir teknoloji ürünleri ile artırılmış gerçeklik cihazları üzerine çalışmalarını devam ettirmekte olduğu piyasaya sürdüğü yeni ürünlerinden bilinmektedir. Google Glass olarak bilinen Akıllı Gözlük bilinen ilk AR özellikli ürün olmakla birlikte bunun dışında Microsoft tarafından piyasa sürülmüş olan HoloLens’de bilinen ürünlerden bir tanesidir.
Artırılmış Gerçeklik her ne kadar teknolojik ürünlerden tablet, telefon vs. gibi ürünlerde kullanılmış olduğu bahsedilse de, önemli özelliğinden birisi de askeri alanda da kullanılmasıdır. Teknolojinin kullanımının yaygınlaşması ile uçak kokpitinde bulunan personelin karşısındaki HUD ekranlarında askeri kasklara entegre edilmiş olan gözlükler ile kullanılmaktadır. Bu ürünler sayesinde birtakım tarafı bir takım üstün kılacak veriler (yol alınan hız, kontrol altında bulunan nesnenin ısısı, kontrol altına alınana bulunan yükseklik, bulunulan koordinatlar, radar konumu) kullanıcı askere personele hızlı şekilde aktarılmakta ve bu şekilde askeri personellere bir çok konuda üstünlük sağlayabilmektedir.
HUD teknolojisi günümüzde uçaklarda, otomotiv sektöründe ve birçok başka alanlarda kullanılmaya devam etmektedir.
Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçeklik; ikisi de aynı şeyler değildir. AR Teknolojisi hayal edilmiş bir dünyada gerçek varlıklarla bütünleşebilen sanal unsurlar görülebilir. Sanal gerçekliğin sunmuş olduğu deneyim ise bir simülasyondan öteye geçememektedir. Artırılmış gerçeklikte bir kulaklık veya mobil cihaz kamerası algılayıcıları ile hayalin gerçek zamanlı olarak canlandırılmasını sağlayan özel olarak hazırlanmış uygulamalar ile bir araya gelmektedir. Geliştirilen uygulamayla uyumlu olmayan nesneler gerçek dünyaya yerleştirilir. Sanal Gerçeklik uygulamaları bir mobil uygulama kullanır gibi kullanılabilmektedir. Ancak Sanal Gerçeklik uygulamaları. Mutlaka tüm görüş alanınızı kaplayacak ve işittiklerimizi kontrol edecek bir ekipmana ihtiyaç duymaktadır.
Artırılmış Gerçeklik ilk kullanımda sanal gerçeklikten farklı olarak görülmese de zamanla kullanımda biz insanları etkisi altına alacağı tartışmasız bir gerçektir. Sosyal medya uygulamalarındaki filtrelerden düşünelim de, hastanede bir cerrahi doktorun yaptığı ameliyatlara kadar bir çok alanda kullanılan bu teknoloji sanal alemi gerçek hayata taşımaktadır. Böylelikle gördüğümüz, duyduğumuz, hissettiğimiz şeyler artık bambaşka bir hal almaktadır. Örnek olarak artırılmış gerçeklik varsayalım. Evinizin bir köşesinde tek kişilik koltuk yok ve o köşede bir koltuğa ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak o köşeye bulunmasında veya uyum sağlayıp sağlamayacağı konusunda kararsızsınız. Bu durumda hemen bir artırılmış gerçeklik uygulaması kullanımıyla istediğiniz noktaya bir koltuk yerleştirebilirsiniz. Rengini, desenini, boyutunu, duruşunu vs. özelliklerini belirleyerek odanıza yakışıp yakışmayacağı konusunda fikir edinebilirsiniz. Ve böylece daha rahat bir şekilde alışverişinizi yapabilirsiniz.
Son olarak; Artırılmış gerçeklik ile hayatımızın birçok alanında, bulunmadığımız bir yerde bulunuyormuşçasına, veya olmayan bir şeyi varmış gibi göstererek bu konuda daha nettir. Ve kolay fikir edinebilmekle birlikte, eğlenceli olarak da sosyal medyalarda veya filtrelerinde kullanılmakta olduğunu belirtmek isteriz.