Yüz tanıma, bir kişinin yüzünü kullanarak kimliğini tanımlamanın veya doğrulamanın bir yoludur. Yüz tanıma, biyometrik güvenliğin bir kategorisidir.
Bilim, Teknoloji ve yazılımın birleşmesi ve dur durak bilmeyen gelişmelerin olduğu bu zamanda geçmiş ,zamanlarda bilim kurgu filmlerinde görebileceğimiz ve şu anda günümüzde kullanılan bir teknolojiyi inceleyecegiz.
Yüz tanıma teknolojisi artık akıllı telefonlarla birlikte cebimize kadar girdi. Bu teknoloji bazı ülkelerde yaygın olarak güvenlik amacıyla kullanılırken, acaba günlük hayatımızın kalitesini artıracak, okullarda verilen eğitime destek olacak.
Aslında gelişimi 1950’li yıllarda başlayan bu sistem günümüzde yeni yeni popülarite kazanmış ve aktif olmuştur. Genel kullanım amacı güvenlik olan teknoloji , alarm telefonlar ve havaları gibi alanlarda sıklıkla kullanım göstermektedir.
Sistemimiz görüntüleri video olarak kaydeder ve bir çok açıdan görüntüleri alır. Alın genişliği, burun uzunluğu , dudak izleri göz çıkarları gibi birçok etkeni ve benzersiz ayrıntıları ile kıyaslama, karşılaştırma yapar.
Uzaktan sadece kamera gibi algılanacak cihazımız örnek olarak havaalanında geçiş güvenliği için kullanılacaktır. Kurulunda dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden birisi yükseklik ve güneş ışınlarına doğrudan etki edecek şekilde gözükmemesidir.
Örnek verecek olursak Sakallı ve Güneş gözlüklü biri için yüz tanıma problem olmayacaktır. Sistemin yapay zekası onları ayıklayıp doğru yerlere odaklanabilir, fakat kameraya güneş ışınlarının vurması çalışma mekanizmasina engel olacaktır. Görüşünü ve özel unsurları tespit etmesine engel olur.
İnsanoğlunun yüz hatları her bireyin kendine özeldir. Aslında bu ayrıntı bile yüz tanıma sisteminin ne kadar güvenli olduğuna bir kanıttır.
Son zamanlarda telefonlarda da yaygınlaşan ve hızlı çalışma mantığı ile popülarite kazanmış bir sistemdir.
Özellikle insanların ellerini bir yaratıcısı komasına veya ekrana bakarak gözlerini okutmaya çalışmaları ve bu tarz uğraşarak gerek kalmadan güvenlik sağlamak hem zaman hemde güvenlik açısından ön plana geçmiştir.
Dijital video kameralar , kişinin burun kemik, uzunluk dudak göz çukurları, alın ,ağız çene yapısı olmak üzere bütün yüz yapısını ölçer.
Aldığı bilgileri bir veri tabanına kaydeder. Daha sonra bir kullanıcı yüz okutma yaptığı zaman bu veritabanındaki bilgiler ile karşılaştırılır ve işlem uygulanır.
Her yüz yapısının farklı karakteristik özelliği olduğu gibi 80 farklı hat ile ayırt edilebilir noktalar vardır. Yüz tanıma sistemleri bu hast üzerinden kayıt ve karşılaştırma yapar.